Ainekset:
- 8 munakoisoa
- öljyä
- 4 mozzarellaa
- 200 g parmesaania (Parmigiano Reggiano tai Grana Padano)
- korppujauhoa
Tomaattikastike:
- 750 g tuoreita kypsiä tomaatteja tai tomaattisosetta tai tomaattimurskaa
- 1 porkkana
- tuoretta basilikaa
- 1 sipuli
- pala varsiselleriä
- neitsytoliiviöljyä
Tomaattikastikkeen valmistus:
Laita kylmään kattilaan oliiviöljyä, pieniksi paloiksi leikattu porkkana ja selleri, hienonnettu sipuli, tomaatit (mielellään kuoritut) tai tomaattisose/-murska ja joitakin basilikan lehtiä. Kypsennä kastiketta matalalla lämmöllä noin 30-40 min. Lisää suolaa ja pippuria ja kypsennyksen lopussa vielä muutama basilikanlehti.
Kastikkeen voi halutessaan tasoittaa sauvasekoittimella.
Paistoksen valmistus:
- Pese munakoisot, leikkaa ne n. 7 mm paksuisiksi siivuiksi, asettele ne kerroksittain lävikköön ja sirottele niiden pinnalle merisuolaa. Aseta päälle paino ja anna valua noin puoli tuntia.
- Huuhdo munakoisot huolellisesti ja kuivaa ne keittiöpyyhkeellä.
- Uppopaista munakoisoviipaleet pannulla runsaassa kuumassa öljyssä molemmilta puolilta (öljyä pitää olla vähintään 3 cm).
- Nostele viipaleet talouspaperin päälle ja pyyhi pois ylimääräinen öljy.
- Voitele uunivuoka öljyllä ja laita pohjalle kerros munakoisoviipaleita.
- Laita munakoisojen päälle tomaattikastiketta (ei liikaa), ja peitä se siivuiksi leikatulla mozzarellalla, sirottele päälle parmesaania, lisää suolaa, pippuria ja vähän hienonnettua basilikaa.
- Aloita uudestaan munakoisokerroksella ja jatka samassa järjestyksessä kuin edellä kunnes kaikki ainekset on käytetty, jättäen päällimmäiseksi kerrokseksi munakoisoviipaleita.
- Sirottele päälle runsaasti parmesaania ja korppujauhoa.
- Laita paistos 170 asteiseen uuniin ja kypsennä noin 30-35 min, kunnes pinta on saanut kauniin värin.
- Tarjoile paistos uunivuoassa. Lisäkkeeksi sopii hyvin esim. raikas vihersalaatti.
Munakoisopaistoksen voi valmistaa myös 12-24 tuntia etukäteen, jolloin maku on tasoittunut ja vielä parempi (säilytä paistosta jääkaapissa). Lämmitä tässä tapauksessa paistosta uunissa noin 5 min. ajan ennen tarjoilua. Voit myös pakastaa paistoksen ennen kuin se on kypsennetty uunissa.
Buon appetito!